BringArt Kerékpárvázfestő Műhely

A BringArt Kerékpárvázfestő Műhely célja használt kerékpárok felújítása és azok adományként való továbbjuttatása szoros együttműködésben a Novus Művészeti Iskolákkal. A műhely vezetői között öregdiákok és lelkes külsősök egyaránt vannak. A Novus Gimnázium diákjai önkéntesen, előzetes egyeztetés alapján vehetnek részt a munkában, mely művészi és társadalmi szolidaritásra nevel: a kétnapos workshop során megismerkednek a vázakra festendő, különböző népek kultúrájából merített motívumkinccsel; elsajátítják a szükséges festőtechnikákat; képet kapnak a környezetbarát városi közlekedésről; részt vesznek az adományozottak kiválasztásában és megismerik az önkéntes munka fontosságát. A workshop a Fiatalok Lendületben Program támogatásával jön létre.

2011. február 2., szerda

bemutatkozunk

Mindannyian előnyben részesítjük a kerékpáros közlekedést a városban; a környezet védelmét, a fenntartható fejlődés gondolatát nem csak szlogenként hangoztatjuk, hanem mindennapjaink része: megnyilvánul abban, ahogyan közlekedünk, amit eszünk, ahogyan a szemetet gyűjtjük. Művészeti érdeklődésünk eredendő.

Dune Dani és Jancsó Dani mindketten a Novus Gimnáziumban végeztek – mely megalapozta művészeti-vizuális tudásukat, és megkönnyíti a diákok Novusból való toborzását. Ők azóta is képzőművészeti intézményekben folytatják tanulmányaikat. A projekt során ők lesznek a kivitelezés mesterei.

Mézes Dorka is alkotóművészeti érdeklődésű, Mézes Ádám kultúrantropológiai tudásával a festéskor felhasznált motívumkincs felkutatásának szakszerű irányítója.

Dorka nagy szerepet kapott és vállalt az adminisztratív tevékenységek végrehajtásában.

Balogi Anna, Szegő Dóri és Zelei Bori nyugat-európai országokban és Dél-kelet Ázsiában szerzett tapasztalatai alapján döntött úgy, hogy az önkéntes munkát itthon is népszerűsíti.

Anna Indiában szerzett tapasztalatokat a legszegényebbeket támogató mikrohitelprogram: a Muhammed Yunus által kidolgozott „szegények bankja” működéséről. A projekt pénzügyi szakértője.

Dóri Indonéziában járt - itt látta először, hogy van olyan hely, ahol rengeteg minden önkéntes alapon, kölcsönös szívességek alapján működik: pl: összejön az utca, és felépít egy családi házat, tudva, hogy legközelebb majd az övét építik. Az anyukák is sajátjukként tartják szemmel az össze-vissza szaladgáló, környékbeli gyerekeket. Hazajövetele után a Kesztyűgyár Közösségi Házban önkénteskedett: többekkel együtt (www.8kermegen.hu.) fotós foglalkozást tartott a nyolcadik kerületben élő gyerekeknek.

Jancsó Panka később csatlakozott hozzánk; szintén a Novusban végzett, tehát jól ismeri a diákságot. A workshopok során képzőművészeti képességeit is kamatoztatja.

Jónás Degenere Pocsinka általános segítőnk: szállításban, szervezésben, zárak fölszerelésében, s egyéb kisebb-nagyobb logisztikai kérdésekben ad nagyszerű válaszokat.

A csapat coach-a, Zelei Bori Franciaországban dolgozott a Blongios természetvédő projektjeiben, valamint Lille-ben tapasztalatot szerzett a városi nyitott kertek működéséről. Jelenleg a Novus Gimnáziumban tanít, s a BringArt projekt teljeskörű pedagógiai felügyeletét végzi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése